Fitness & Wellness

Άσκηση, το μέσο για καλύτερη ποιότητα ζωής

 

photo credit: wuestenigel Weights in a gym via photopin (license)

Έχει διαπιστωθεί και διαπιστώνεται συνεχώς μέσα από έρευνες πολλών πανεπιστημίων, νοσοκομείων, καθηγητών και ανεξάρτητων ερευνητικών ομάδων, πως η γυμναστική και γενικότερα κάθε μορφή άσκησης και φυσικής δραστηριότητας συντελεί σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η κάθε μορφή άσκησης και φυσικής δραστηριότητας απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες ανθρώπων, καθώς επίσης και ειδικών ομάδων, ανθρώπων με εξαρτήσεις και χρόνια ασθενών.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι σου προσφέρει:

  • Αναζωογόνηση – Ευφορία: Άνθρωποι όλων των ηλικιακών ομάδων, απαντώντας σε ερωτηματολόγια εξέφρασαν θετικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου που γυμνάζονταν τακτικά με οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας.
  • Βοηθητικός παράγοντας στις σπουδές: Από τα σχολικά έως και τα πανεπιστημιακά έτη στη ζωή κάθε ατόμου έρευνες έχουν δείξει πως η άσκηση αποτέλεσε βοηθητικό παράγοντα στη μελέτη, στη συγκέντρωση και στην απόδοση του μαθητή / φοιτητή.
  • Φάρμακο για την υποκινητικότητα και τον καθιστικό τρόπο ζωής: Τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με δυσκολίες στην κίνηση έρχονται αντιμέτωπα με παθήσεις – παράγωγα της υποκινητικότητας, όπως για παράδειγμα, η δυσλειτουργία των αρθρώσεων, η οστεοπόρωση και η ατροφία των μυών. Με συγκεκριμένη προσέγγιση από γιατρό και γυμναστή λοιπόν, αυτές οι ομάδες ατόμων μπορούν να εντάξουν στη ζωή τους την άσκηση και να ‘’κερδίσουν’’ από τα οφέλη της!
  • Βελτίωση υγείας: Η άσκηση και η γυμναστική είναι προληπτικό μέσο αλλά και “φάρμακο” κατά της παχυσαρκίας , της οστεοπόρωσης,της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης, της διαβίωσης σε ένα ρυπογόνο περιβάλλον, της καθιστικής ζωής, του stress, των αυξημένων σωματικών και ψυχικών απαιτήσεων στο εργασιακό μας περιβάλλον καθώς επίσης μπορεί να περιορίσει φλεγμονώδεις και θρομβωτικές διαδικασίες στα αγγεία του οργανισμού μας. Μέσω της άσκησης βελτιώνεται και αυξάνεται η καρδιοαναπνευστική μας αντοχή, η μυική μας δύναμη, η ευλυγισία και πολλά άλλα με αποτέλεσμα τα άτομα να είναι πιο λειτουργικά στην καθημερινότητά τους.

Πώς όμως συμβαίνουν όλα αυτά;

Ο τρόπος εξηγείται επιστημονικά. Όταν κάνουμε μια ευχάριστη δραστηριότητα ο οργανισμός μας παράγει στη  υπόφυση και στον υποθάλαμο του εγκεφάλου ορισμένες αλυσίδες πρωτεϊνών, τις λεγόμενες ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του νωτιαίου μυελού ενώ είναι υπεύθυνες για την ηρεμία, για την αύξηση της καλής διάθεσης, την καθυστέρηση της γήρανσης καθώς επίσης και για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ένα ενδεικτικό γεγονός για το όφελος της άσκησης είναι πως, έπειτα από 30’ αεροβικής γυμναστικής, το άτομο έχει αύξηση ενδορφινών μέχρι και 500%!

Flash back

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εντάξει τη σωματική αγωγή στη βασική τους εκπαίδευση. Ο ιδανικός πολίτης ήταν γυμνασμένος στο σώμα και ολοκληρωμένος στο νου και την ψυχή. Η φράση των αρχαίων Ελλήνων «νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ» χρησιμοποιήθηκε ως ρητό κατά την αρχαιότητα θέλοντας να δηλωθεί πως η πνευματική κατάσταση του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική. Σήμερα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η άθληση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα συμβολής στην ψυχική ισορροπία εφόσον σχετίζεται με τη ψυχική υγεία ενώ τα ευεργετικά της αποτελέσματα θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά της ψυχοθεραπείας. Ας μη ξεχνάμε και τα λόγια του Σωκράτη: ΄Όταν τα σώματα γίνονται μαλθακά και οι ψυχές χάνουν την δύναμή τους.΄΄ Επομένως σύμφωνα με όλα τα παραπάνω φανερώνεται η απόλυτη συσχέτιση του υγιούς σώματος με το υγιές μυαλό.

Fitness tip

Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα επιβάλλεται για τη διαφύλαξη και βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

 

Επιμέλεια: Τσιουμπρής Παναγιώτης


Πτυχιούχος Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κάτοχος διπλώματος UEFA και Πτυχιούχος Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης.

Εργάζομαι ως Γυμναστής Φυσικής Κατάστασης – Αποκατάστασης Τραυματισμών στην ΠΑΕ Λεβαδειακός. Παράλληλα εργάζομαι ως personal trainer με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα φυσικής κατάστασης και υγείας καθώς επίσης και με επαγγελματίες αθλητές/τριες.


Email: tsioumprispan@hotmail.com, p: 6974 99 43 45

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.