Life is life

Ασφάλεια και επιλογή

 

 


photo credit: Toolstotal Turned on Pendant Lamp via photopin (license)

Τα σταθερά σημεία όπως και οι σταθερές επιλογές δημιουργούν ασφάλεια. Αλλάζει το αίσθημα της ασφάλειας αν θελήσεις να μετακινηθείς ή παραμένει το ίδιο; Πόσο ασφαλής νιώθεις να φύγεις από ένα ασφαλές πλαίσιο και να κάνεις τις επιλογές σου;

Η σταθερότητα

Ας ξεκινήσουμε με το τι ορίζουμε αρχικά σταθερότητα. Σταθερότητα λοιπόν καλείται η κατάσταση κατά την οποία κάτι παραμένει στην ίδια θέση ή αλλιώς δεν μεταβάλλεται εύκολα. Ποια μπορεί να είναι η σύνδεσή της με την καθημερινότητα και τις αποφάσεις ενός ανθρώπου; Απλά και κατανοητά θα φέρω ένα καθημερινό παράδειγμα:

Το παράδειγμα

Ο κύριος Κ έχει μια δουλειά εδώ και χρόνια, αμείβεται γι’ αυτήν άρα μπορεί και συντηρεί το σπίτι του, την οικογένειά του, καλύπτει τα προσωπικά του έξοδα και αν μείνει κάτι στην άκρη είναι στην ευχέρεια του να το αξιοποιήσει όπως επιθυμεί. Τι θα γίνει όμως όταν ο μισθός που έπαιρνε δεν μπαίνει πλέον στον λογαριασμό του λόγω αδυναμίας πληρωμών της εργασίας του; Το αποτέλεσμα αυτό θα οδηγήσει στο να αλλάξει η σταθερότητά που νιώθει μέσα του και κατ’ επέκταση στη ζωή του, μιας και όλα τα παραπάνω βασίζονται σε αυτό. Αυτό θα τον κάνει να μην νιώθει την ασφάλεια που ένιωθε πριν και ίσως να τον ωθήσει σε κάποια από τις παρακάτω επιλογές:

Οι επιλογές

Είτε να μετακινηθεί κάνοντας πράξη μια επιλογή του ριζικά είτε να παραμείνει σε αναμονή αναζητώντας όμως ταυτόχρονα μια ευέλικτη λύση ή τέλος να μείνει στάσιμος. Βάσει της ανάγκης για επιβίωση, ο καθένας από εμάς θα έψαχνε να βρει μια άμεση λύση. Όμως ο φόβος μη τυχόν και κάνεις λάθος ίσως και να έπαιρνε μεγάλο μέρος στη σκέψη σου και στο συναίσθημά σου.

Η ερώτηση

Τι γίνεται τότε; «Τι θα κάνω;» αναρωτιέται. Εφόσον είχε κάνει προσπάθεια να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο για εκείνον να έκανε κάποια ριψοκίνδυνη επιλογή και να χάσει τη δουλειά που είχε ήδη. Αποφάσισε λοιπόν να κάνει υπομονή διότι στο σπίτι του μπαίνουν δύο μισθοί και έτσι κάτι κινείται. Ίσως τα πράγματα να αλλάξουν γρήγορα. Όμως η σκέψη του να αναζητήσει μια νέα εργασία δεν σταματούσε να υπάρχει. Έψαχνε την χαμένη του ασφάλεια, ήθελε να «γυρίσει» πίσω.

Η ευέλικτη οδός

Τελικά επιλέγει την ευέλικτη οδό, του να παραμείνει σε αναμονή αναζητώντας ταυτόχρονα. Ξεκινά σε πρώτη φάση να στέλνει email με το βιογραφικό του ενώ σε δεύτερη φάση παίρνει τηλέφωνο κάποιους φίλους του να τους ενημερώσει πως αναζητά κάτι καινούργιο ώστε αν ακούσουν κάτι να του το πουν. Από το μυαλό του περνούν και άλλες σκέψεις οι οποίες αλλάζουν την αρχική του κατεύθυνση και τον μπερδεύουν: «Κι αν βρω καινούργια δουλειά τελικά και με διώξουν μετά από κάποιο διάστημα τι θα κάνω; Πάλι θα ψάχνω. Επιπλέον, με τι μούτρα θα γυρίσω πίσω να ζητήσω να με πάρουν πάλι; Κι αν όλα είναι καλά στο μέλλον; Ίσως δεν έπρεπε να βιαστώ. Ίσως θα ήταν καλύτερα να περιμένω. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια.» Πολλές σκέψεις! Διαδέχονται η μια την άλλη και αυτό δεν είναι πολύ ευχάριστο τη δεδομένη στιγμή, είναι σαν να βάζει τον εαυτό του να επιλέξει επιτακτικά τη στιγμή που συμβαίνουν όλα. Είναι πολύ επώδυνο.

Θέλω μια λύση τώρα

Στην προκειμένη περίπτωση ο άνθρωπος του παραδείγματος λειτούργησε αντανακλαστικά, σηκώνοντας ένα μεγάλο βάρος θέλοντας να βρει τη λύση που θα τον επέστρεφε στην αρχική του αίσθηση, εκείνη της ασφάλειας. Ήθελε να μην αφήσει τίποτα στην τύχη του και ίσως να το έκανε με μια παραπάνω υπερβολή. Έπαιρνε αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια άλλαζε ή τις έκανε περίπλοκες. Προκαλούνταν μετακινήσεις εντός του που δεν γνώριζε πως να διαχειριστεί ψύχραιμα. Ωστόσο, αξίζει να του αναγνωρίσουμε πως δεν έμεινε στάσιμος, ήθελε διακαώς την σταθερότητα στη ζωή του στάσιμη! Έχει διαφορετική έννοια η σταθερότητα από την στασιμότητα, όμως και οι δύο περιπτώσεις εμπεριέχουν κάποια μορφή ασφάλειας για εκείνον που τις επιλέγει.

Οι βασικές ανάγκες

Μιλώντας λοιπόν σχετικά με το πόσο ασφαλής νιώθεις να κάνεις τις επιλογές σου, φεύγοντας από το γνωστό σου πλαίσιο, αξίζει να αναφέρω πως δεν είναι κάθε περίπτωση ίδια. Επομένως, όταν η λήψη αποφάσεων δεν έχει κανένα περιθώριο να βγει «παραέξω» εξαιτίας σοβαρών βιοποριστικών ζητημάτων, δεν υφίσταται «ασφαλές» πλαίσιο, αλλά ανάγκη επιβίωσης. Όταν το άτομο έχει καλύψει το πρώτο σκαλί βασικών αναγκών όπως το να έχει στη διάθεσή του φαγητό, νερό, σπίτι, κρεβάτι, θέρμανση, μισθό, τότε του είναι ευκολότερο να βγει από το ασφαλές πλαίσιό του και να αναζητήσει κάτι που θα αποτελεί επιλογή του. Μόνο και μόνο ότι του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει, αποτελεί ένα κίνητρο, μια επιλογή.

Το κίνητρο

Αν λοιπόν οι πρώτες ανάγκες σου είναι καλυμμένες, έχεις ένα κίνητρο. Αυτό το κίνητρο μπορεί να σε οδηγήσει σε αυτό που αναζητάς ή σε όσα έχεις βαθιά ανάγκη. Δεν χρειάζεται να ρισκάρεις, δεν χρειάζεται να διακινδυνεύεις τίποτα και κανέναν. Χρειάζεται να πιστέψεις στις δυνάμεις σου και όχι στο βόλεμα σου. Το να ξεβολεύεσαι είναι το ίδιο δύσκολο με το να ξαναβολευτείς!

Πες ένα μπράβο στον εαυτό σου για ότι έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα και πίστεψε στις δυνάμεις σου για όσα μπορείς να καταφέρεις αύριο!

Με αγάπη,

Mind and Soul

Πάμε να διαβάσουμε το πόσο πολύτιμος/η είσαι!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.