Βάλε Μουσική
Το κυνήγι των ονείρων

Βάλε μουσική

Βάλε Μουσική
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Μουσική-photocredits: Mind & SouL

 

Είναι απίστευτο το πόσο επηρεάζει την ψυχολογία μας η ακρόαση ενός μουσικού τραγουδιού. Έχει τύχει ποτέ να αλλάξει η διάθεσή σας έπειτα από το άκουσμα ενός τραγουδιού; Σε εμένα πάντως συμβαίνει συχνά!

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό; Τι κρύβουν οι μουσικές νότες που μας ξεσηκώνει ή διώχνει τα συννεφάκια μας φέρνοντας τον ήλιο και τις μυρωδιές ή μας προκαλεί θλίψη; Πολλά είναι αυτά που κρύβουν οι μουσικές νότες καθώς αποτελούν μια μορφή επικοινωνίας συναισθημάτων, μια μορφή αγγίγματος της ψυχής του καθενός από εμάς.

Για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό, η μουσική δεν αποτελεί κάτι αναγκαίο ως μέσο επιβίωσης, παρόλα αυτά σταδιακά και χωρίς καμία πίεση εξελίσσεται σε ένα μέσο κοινωνικοποίησης, διαπαιδαγώγησης, θεραπείας και ευχαρίστησης που σαφώς είναι αναγκαία στοιχεία για την βιωματική διαδικασία ενός ανθρώπου και τη μελλοντική του δομή.

Βιώματα και μουσική

Τα είδη της μουσικής που ακούμε συνηθίζεται να έχουν μια επιρροή από τα βιώματα και τις συνήθειές μας, όπως για παράδειγμα τι μουσική άκουγαν οι γονείς μας, τι τραγούδια έπαιζαν στα μέρη που συχνάζαμε με τις παρέες μας κ.λ.π και φυσικά μας ξυπνούν αναμνήσεις. Έτσι λοιπόν η σύνδεση εγκεφάλου και ψυχής είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα!

Ένα τραγούδι με γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τους καρδιακούς μας παλμούς. Σκέψου ένα γρήγορο τραγούδι που σου το έχει προκαλέσει! Γινόμαστε περισσότερο ενεργητικοί, το χρησιμοποιούμε για να γυμναστούμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να τρέξουμε και γενικότερα για να εκφραστούμε. Ωστόσο το ίδιο τραγούδι μπορεί κάποια στιγμή να είναι αυτό που θα μας κάνει νευρικούς, τότε αλλάζουμε ρυθμό και πέφτουμε σε καρδιακούς παλμούς επιλέγοντας μια μουσική που να μας χαλαρώνει και όχι να μας στρεσάρει. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες, ούτε η διάθεσή μας. Εξάλλου γι’ αυτό υπάρχει ποικιλία ακουσμάτων, ώστε να επιλέγουμε τι μας ταιριάζει κάθε στιγμή.

Μουσική και περιβάλλον

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα μουσικά ακούσματα και η ίδια η μουσική, δημιουργούν χώρους για επικοινωνία τόσο με τους γύρω μας όσο και με εμάς τους ίδιους. Σε ένα περιβάλλον με ρυθμό, θα κινηθείς με ρυθμό. Σε ένα περιβάλλον που μπορείς να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, θα εκφραστείς με συναίσθημα. Έχεις την επιλογή.

Κάτι για κλείσιμο

Εάν τραγουδάς μόνος σου, πως θα μάθουν οι άλλοι το τραγούδι σου; Να είσαι σίγουρος πως αν το μοιραστείς, κάποιον θα εμπνεύσεις! Να είσαι σίγουρος πως κάποιος θα σε ακούσει! Να είσαι σίγουρος πως θα σου αρέσει τόσο, που τα επόμενα τραγούδια θα έχεις ανάγκη να τα μοιράζεσαι! Όλοι είμαστε τραγούδια και όλοι έχουμε στίχους που κάτι έχουν να πουν! Εμπρός, πάμε να φτιάξουμε ένα μελωδικό ρεπερτόριο!

Με αγάπη,

Mind and Soul

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.