Τα "γιατί" μου

Γιατί δεν αδυνατίζω;

Γιατί δεν αδυνατίζω;
Γιατί δεν αδυνατίζω;

 

Πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας με παραπανίσια κιλά, επιθυμούν να αδυνατίσουν. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως το να χάσει κανείς τα περιττά κιλά θα φέρει την ευτυχία ενώ η ζωή του ατόμου θα μεταβληθεί σε ένα πάρτι ισορροπημένης πρόσληψης τροφής, όπου επιτέλους μετά από τόσο κόπο και στερήσεις θα ειπωθεί η μαγική φράση «Τώρα ναι, αγαπώ τον εαυτό μου». Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοίχημα που χάνεται με το τέλος της δίαιτας μιας και δεν το ένιωθε κανείς από την αρχή.

Τι συνηθίζουμε να κάνουμε;

Συνηθίζουμε να μας πιέζουμε, να μας κρίνουμε, να μας στερούμε το δικαίωμα να επιλέγουμε, να μας φοβίζουμε και κυρίως να μας θυμίζουμε να μην ξεχνάμε ποτέ τις ενοχές σε κάθε μας παρασπονδία. Γιατί να είμαστε αντίπαλοι με τον ίδιο μας τον εαυτό; Γιατί να μας δικάζουμε; Πόση τιμωρία βιώνει ένας άνθρωπος που προσπαθεί να επιβληθεί στον εαυτό του τόσο συστηματικά; Θα ήταν προτιμότερο αντί να μας ανταγωνιζόμαστε να μας στηρίζουμε. Δεν τρέχουμε σε αγώνα ταχύτητας, δεν κυνηγάμε το χρυσό μετάλλιο, δεν θα πάρουμε βαθμολογία, αντί αυτών θέλουμε να γίνουμε φίλοι με τους εαυτούς μας, επιτρέποντάς μας να νιώθουμε όπως επιθυμούμε, αντιλαμβανόμενοι τα μηνύματα που εκφράζει το σώμα μας. Έτσι θα έλθουμε πιο κοντά σε εμάς και σε έναν στόχο που έχει να κάνει αρχικά με την αγάπη του εαυτού μας, εκείνου που κουβαλάει όλο αυτό το φορτίο που λέγεται «πρέπει να χάσω κιλά».

Ποια είναι η λύση;

Η λύση στο να χάσουμε τα περιττά μας κιλά δεν είναι μόνο να πειθαρχήσουμε στο γουργούρισμα της κοιλιάς μας και να επιπλήξουμε το μυαλό μας που εξακολουθεί να δίνει την εντολή της επιθυμίας φαγητού, είναι να δείξουμε «νοιάξιμο» και αυτοφροντίδα στο σώμα που εκφράζεται και στο μυαλό που σκέφτεται. Κάτι θέλουν να μας πουν αυτά τα μηνύματα, ας τους δώσουμε μια ευκαιρία, ας τα ακούσουμε.

Μην ταΐζεις το σώμα σου με αρνητικά-καταπιεστικά συναισθήματα, με πρέπει και όχι, συνηθίζει να πεινάει περισσότερο από αντίδραση. Τότε είναι που το μυαλό δίνει την εντολή «πεινάω», όταν δεν φροντίζεται συναισθηματικά ή απειλείται. Τάισε το με αγάπη, με φροντίδα, με κατανόηση. Επέτρεψε στον εαυτό σου να κάνει την ατασθαλία όταν το θελήσει, χωρίς να σε αυτομαστιγώνεις. Θα δεις πως τότε θα καταφέρεις να βάλεις όρια και όχι φτάνοντας στα όρια.

Όταν μάθεις να μην κρίνεις τις σκέψεις σου, όταν τις εκφράζεις στον θεραπευτή σου, όταν τις συζητάς και κυρίως όταν αποδέχεσαι πως υπάρχουν και δεν κάνεις προσπάθεια να τις διώξεις, τότε είναι που θα έλθει η ισορροπία μεταξύ του νου και της επιθυμίας. Τότε είναι επιτυχής η προσπάθεια απώλειας κιλών, τότε που εσύ ως άνθρωπος γίνεσαι το κέντρο της προσοχής σου, το κέντρο των επιθυμιών σου, το κέντρο για την αυτοφροντίδα σου, το κέντρο για την κατανόηση των όσων έχεις βιώσει, το κέντρο των επιλογών σου. Η απώλεια των κιλών θα συμβεί θα το δεις, γιατί κατάφερες να σε ακούσεις, να σε αποδεχθείς όπως πραγματικά είσαι, να σε καταλάβεις, να σε συγχωρέσεις που φέρθηκες τόσο επικριτικά στον ίδιο σου τον εαυτό.

Τα λόγια προς τον εαυτό μας

Πες στον εαυτό σου «Θέλω να είμαι υγιής, θέλω να είμαι εγώ, θέλω να είμαι η εκδοχή του εαυτού που πραγματικά επιθυμώ, με ΑΓΑΠΏ».

Κάτι από εμένα

Σε αγαπώ γι’αυτό που είσαι και για όσα θέλεις να είσαι!Μην τα παρατήσεις ποτέ!

Με αγάπη,

Mind & Soul

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.