Σχέσεις

Ειλικρίνεια

 

photo credit: Barbara Bonanno BNNRRB I play clean…. No dirty tricks -Maggie Clown – bnnrrb -barbara bonanno via photopin (license)

Πόσο εύκολο είναι να είσαι ειλικρινής; Αισθάνεσαι να πιέζεσαι ή να σου δημιουργείται άγχος γι’ αυτό; Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να είμαστε πάντοτε ειλικρινείς στις σχέσεις μας; Τι σημαίνει λέω την αλήθεια αλλά και τι ρόλο παίζει ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας σε αυτό; Ας μιλήσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια!

Η ειλικρινής σύγκρουση

Η επικοινωνία από την μια πλευρά μπορεί να παγώσει για πολύ μεγάλο διάστημα ή και για πάντα, όταν οι αλήθειες του ενός έρχονται σε σύγκρουση με τις αλήθειες του άλλου. Από την άλλη υπάρχουν και περιπτώσεις σχέσεων στις οποίες η επικοινωνία έγινε ουσιαστικότερη καθώς ακούστηκε η αλήθεια με σεβασμό και αποδοχή και στην πορεία άνθισε. Ίσως σε μια «σύγκρουση» ειλικρίνειας αυτά που ειπωθούν και ενοχλήσουν να μην συζητηθούν ποτέ γιατί κάποια πλευρά δεν είναι σε θέση να ακούσει, ίσως δεν είναι έτοιμη ή δεν είναι τόσο δυνατή να ακούσει αληθινά. Παρόλα αυτά υπάρχει και η άλλη πλευρά που έχει την ανάγκη να επικοινωνήσει τα όσα ένιωσε εφόσον συμμετείχε σε αυτή τη σχέση. Με αυτή την πλευρά τι κάνουμε; Την αγνοούμε; Εγώ θα έλεγα να την ακούσουμε.

Το “θέατρο” θέλει τέχνη

Έχω την αίσθηση πως μπορεί να καταλάβει κανείς αρκετά, μονάχα από την εκφραστικότητα ενός προσώπου. Το πρόσωπο σου μπορεί να γίνει τόσο εκφραστικό αν το παρατηρήσεις! Ακόμα κι όταν δεν θέλεις να φανεί κάποιο συναίσθημά σου, το πρόσωπό σου μιλά, σαν οι λέξεις να βγαίνουν πραγματικά από το στόμα σου. Πρόσεξε λοιπόν! Το πρόσωπό σου λέει την αλήθεια ακόμα και αν δεν την επικοινωνείς. Το θέατρο από την άλλη είναι μια μορφή ταλέντου, θέλει τέχνη! Δεν το έχουν όλοι έμφυτο και δεν μπορούν όλοι να το διδαχτούν!

Σου έχει συμβεί;

Σου έχει συμβεί ποτέ να κοιτάς κάποιον στα μάτια και να αισθάνεσαι πως δεν θέλει να σε βλέπει μπροστά του; Μήπως σου έχει τύχει να μιλάς με κάποιον και να αντιλαμβάνεσαι πως δεν σε ακούει αλλά με το που τελειώσεις τη φράση σου να σε ρωτάει από που πήρες τα γυαλιά που φορούσες πριν λίγα λεπτά; Μη μου πεις πως σου έχει τύχει να μην μπορείς να αρθρώσεις λέξη επειδή ο «συνομιλητής» σου έχει τέτοια ροή στο λόγο που δεν υπάρχει καμία παύση για σένα να εκφραστείς! Να μαντέψω πως έχεις βαρεθεί να υποκρίνεσαι πως όλα είναι εντάξει; Έχεις φτάσει στο σημείο που σκέφτεσαι πως θα ήθελες να μην βλέπεις πλέον τέτοιους ανθρώπους, ούτε να στέκεσαι απλά να τους ακούς κουνώντας το κεφάλι, ούτε κοινώς να παίζεις θέατρο γιατί απλά «δεν το έχεις». Βαρετά!

Κοινωνική “δίψα”

Ξέρεις, τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Όταν κάποιος δεν θέλει να σου μιλά, το καταλαβαίνεις. Προφανώς μετά δεν θα υπάρχει διάθεση από την πλευρά σου να θέλεις να μιλήσεις, όσο καλή πρόθεση και αν έχεις από την στιγμή που συναντάς συνεχώς τοίχο. Είναι βρε παιδί μου, κάποιοι άνθρωποι που διψάνε για ίντριγκα. Διψάνε για κουτσομπολιό. Με συγχωρείς, δεν λέγεται κουτσομπολιό «κοινωνικό σχόλιο» λέγεται! Διψάνε να τους φέρονται «κάπως» έτσι για να κλαίγονται πως οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ειλικρινείς και πως οι σχέσεις έχουν αλλοιωθεί. Η αλήθεια είναι πως δεν αλλοιώθηκαν μόνες τους!

Εγώ- Εσύ και η αναλήθεια

Διψάνε για το παιχνίδι που λέγεται «ΕΓΩ & εσύ» και αν τυχόν τους πεις την αλήθεια, γυρνάνε αμέσως να «στην πουν» ως θιγμένοι. Σε ποιόν, σε εσένα που έχεις κλείσει ουκ ολίγες φορές το στόμα σου για να μην πεις την αλήθεια και τους πληγώσεις. Σε εσένα που η πρώτη σου σκέψη ονομάζεται δικαιοσύνη. Σε σένα που το να πεις την αλήθεια δεν είναι θέμα ζήλιας, όπως θα το μεταφράσουν στα στενά μυαλά τους, αλλά θέμα ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Σε εσένα που έδωσες τόπο στην οργή, πήρες βαθιά ανάσα και είπες «άστο» για άλλη μια φορά. Κοίτα που όταν μίλησες αληθινά και είπες το αυτονόητο (για εσένα), σε περίμεναν στη γωνία έτοιμοι να σε «χτυπήσουν»! Μα πόση κακή αναλήθεια κρύβεται σε αυτόν τον κόσμο επιτέλους; Πόση διαστρέβλωση;

 Το Καμουφλάζ

Άλλα λες και άλλα καταλαβαίνουν. Άλλα λες και έπειτα μαθαίνεις πως είπες κάτι άλλο. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Έχουν μάθει να τους χαϊδεύουν τα αυτιά, να τους κάνουν τα χατίρια, όλα να βρίσκονται στα πόδια τους για να μην πληγωθούν, μην πονέσουν, μην καταρρεύσουν. Μια ζωή στηριγμένη σε αναλήθειες, πως να μην γίνεις ο ίδιος αναληθής; Πως να μπορέσεις να διακρίνεις την αλήθεια από την καμουφλαρισμένη αλήθεια; Έπειτα θα νομίζεις πως όλα αφορούν εσένα και μόνο. Όποια άποψη και αν ακούσεις θα θεωρείς πως σε αφορά άμεσα.

Η αλήθεια μου με αφορά

Η αλήθεια μου με αφορά αλλά δεν στην επιβάλλω. Είναι απόλυτα αποδεκτό πως έχεις κάθε δικαίωμα να πιστεύεις ότι θέλεις, όμως το δικαίωμά σου σταματά εκεί που νιώθω ότι καταπατάς το δικό μου. Έχω δικαίωμα να πιστεύω και εγώ ότι θέλω. Ο λόγος που επικοινωνώ την αλήθεια μου με εσένα είναι καθαρά γιατί εμπλεκόμαστε σε μια σχέση στην οποία θεωρώ πως υπάρχει σεβασμός και ελευθερία έκφρασης των απόψεών μας. Επιπλέον, είναι κουραστικό να κρύβεις την αλήθεια μόνο και μόνο για να κρατήσεις μια ισορροπία. Η ισορροπία δεν μπορεί να υπάρξει όταν το βάρος στηρίζεται σε μια πλευρά.

Είπες την αλήθεια;

Έτσι λοιπόν, εξαρτάται και από εσένα το πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι κανείς μαζί σου. Εξαρτάται από το πόσο έτοιμος είσαι να ακούσεις την αλήθεια. Αν νιώθεις πως δεν είσαι έτοιμος, θα ήταν προτιμότερο να μην προκαλείς την αλήθεια των άλλων. Κάτσε λίγο πίσω και σκέψου τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά είπες την αλήθεια στον εαυτό σου; Προσπάθησες να μπεις στη θέση του άλλου; Εσύ πως θα ένιωθες αν σου συνέβαινε αυτό;

Απλά συμβαίνει

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την περίπτωση των ανθρώπων που είναι απόλυτα ειλικρινείς τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους άλλους. Έχουν την ικανότητα να επιλέγουν συνειδητά και αληθινά τους ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να εκφράζονται με ειλικρίνεια όντας αυθεντικοί και απαλλαγμένοι από το ταμπού της παρεξήγησης. Είναι ειλικρινείς γιατί έχει δημιουργηθεί ο χώρος να ακουστούν ακόμα και αν δεν συμφωνούν με πολλούς. Η επικοινωνία μεταξύ τους απλά συμβαίνει καθώς η αποδοχή του ενός από τον άλλον είναι μια φυσική συνέχεια της σχέσης τους.

Μην διστάζεις να είσαι ειλικρινής. Τα αληθινά λόγια μπορούν να έχουν γλύκα, σεβασμό και αυθεντικότητα ακόμα και αν είναι «παραπονεμένα».

Η ειλικρίνεια ξεδιπλώνεται και η εμπιστοσύνη χτίζεται.

Με αγάπη,

Mind and Soul

Σε έναν κόσμο που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *