Σχέσεις

Η ζωή της άλλης

 

photo credit: verchmarco Legofigur läuft vor einem Haufen von bunten Legosteinen via photopin (license)

Ποια η σχέση της ζωής σου με την ζωή κάποιου άλλου; Ποιο είναι το νόημα του να γνωρίζεις λεπτομέρειες για τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου; Σε τι σε αποφορτίζει αυτό το «ενδιαφέρον»; Που αποσκοπεί η ανάγκη να σχολιάζεις τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου σε τρίτους; Παίζει ρόλο η συγγένεια στην εκδήλωση ενός παρεμβατικού «ενδιαφέροντος»;

Η πρώτη συνάντηση

Συνήθως όταν συναντάς έναν άνθρωπο για πρώτη φορά, σου δημιουργείται ένα βασικό ενδιαφέρον γνωριμίας. Τις περισσότερες φορές ξεκινά με τις ερωτήσεις αρχικού επιπέδου σχετικά με το όνομα, την απασχόληση, την δέσμευση και τα χόμπι. Ωστόσο η πορεία φανερώνει πως αν υπάρχει διάθεση και από τα δύο άτομα, τα λόγια μπορούν να πληθύνουν και να δημιουργηθεί μεγαλύτερο «άνοιγμα» συναισθημάτων.

Οι περιπτώσεις “σύνδεσης”

Θα έχεις διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις «συνδέσεων» κατά την επικοινωνία. Μια περίπτωση θα μπορούσε να αφορά δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας θα είναι πολύ ανοικτός στο να μιλά για την προσωπική του ζωή ενώ ο δεύτερος δεν έχει καμία πρόθεση για κάτι τέτοιο. Η δεύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να αφορά δύο άτομα που ανταποκρίνονται και οι δύο στο κάλεσμα για ανταλλαγή πληροφοριών προσωπικού ενδιαφέροντος. Μια τρίτη περίπτωση, θα μπορούσε να είχε ως θέμα δύο άτομα που δεν έχουν καμία διάθεση για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους, ενώ μια τέταρτη περίπτωση θα είχε πρωταγωνιστές δύο άτομα εκ των οποίων ο πρώτος θα ξεστομίζει καταιγισμό ερωτήσεων προς τον δεύτερο, με τον δεύτερο να δυσανασχετεί που αναγκάζεται να απαντήσει γιατί βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Τα ξεκάθαρα μηνύματα

Τέλος, μια ακόμα συνηθισμένη περίπτωση αφορά δύο άτομα με αμοιβαία ανταπόκριση στο «κοινωνικό» σχόλιο, το οποίο αφορά κοινούς γνωστούς ή απλά γνωστούς, ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση σε αρχικό στάδιο που δεν αφορά ωστόσο στοιχεία για τις ζωές των ίδιων αλλά στοιχεία που αφορούν τις ζωές τρίτων. Στις πρώτες περιπτώσεις, ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα ενδιαφέροντος ή μη ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο ατόμων. Από την τέταρτη ωστόσο περίπτωση ξεκινά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ποιότητα του ενδιαφέροντος και των λέξεων που χρησιμοποιούνται σε μια επικοινωνία μεταξύ γνωστών ή εν δυνάμει γνωστών.

Οι ξένοι παραμένουν “ξένοι”

Πολλές φορές για σένα, ίσως να μην υπάρχει νόημα να απαντήσεις σε καταιγιστικές ερωτήσεις. Ίσως να μην θέλεις να ανοίξεις κεφάλαια της ζωής σου σε ξένους ή σε γνωστούς ξένους. Ίσως για εσένα να μένουν πάντοτε ξένοι και αδιάφοροι εκείνοι που δεν μπόρεσαν να σε πλησιάσουν αληθινά και που μοναδικός τους σκοπός ήταν να μάθουν απλά περισσότερα για εσένα και το τι κάνεις στη ζωή σου, έτσι από περιέργεια. Δεν έχει νόημα για σένα να σκορπάς τον εαυτό σου και τις σκέψεις σου έτσι ανώφελα, δεν σου προσφέρει κάτι αυτό το «άνοιγμα». Το μόνο που καταφέρνεις με αυτό τον τρόπο είναι να επιβεβαιώνεις τα ερωτήματα «όλο νόημα» εκείνων των περίεργων, των κουτσομπόληδων.

Η τροφή είσαι εσύ

Να επιβεβαιώνεις μέσα σου πως τους λυπάσαι κατά βάθος γιατί δεν έχουν δική τους ζωή! Η ζωές τους αποκτούν νόημα όταν εσύ γίνεις το κέντρο της προσοχής τους και του περίεργου ενδιαφέροντός τους. Αυτές τις λεπτομέρειες «αγάπησαν» σε εσένα δεν το έχεις καταλάβει; Τους δίνεις τροφή για να εστιάζουν στο αν έκαναν καλά ότι έχουν κάνει μέχρι τώρα και φυσικά αν το έκαναν καλύτερα από εσένα. Φυσικά το έκαναν καλύτερα από εσένα, σε παρακαλώ μην το σκέφτεσαι καθόλου!

Οι “κακές γλώσσες”

Αλλά ακόμα και αν εσύ δεν έχεις μιλήσει, αν δεν έχεις ανοίξει καν το στόμα σου να πεις το παραμικρό για σένα, υπάρχουν οι λεγόμενες «κακές γλώσσες» που παίρνουν τη θέση τη δική σου σαν σωσίες και μιλούν εξ ’ονόματός σου. Λένε, λένε, λένε και αποφορτίζεται το δικό τους προσωπικό κενό. Ένα κενό που μεγαλώνει και δεν μπορεί να διαχειριστεί όταν δεν το ταΐζεις με την τροφή που λέγεται «εσύ». Πως λοιπόν θα τραφεί; Θα τραφεί με τον γνωστό τρόπο, μελετώντας εσένα και τις επιλογές σου. Για την μελέτη του εαυτού τους ούτε λόγος!

Αποφόρτιση τώρα

Αποφόρτιση λοιπόν. Ζητείται αποφόρτιση και σε καλή τιμή! Μην ξοδευτούν κιόλας. Γι’ αυτό μην αναρωτιέσαι γιατί τα καλύτερα κοινωνικά σχόλια γίνονται σε παρέες, είναι ένα μικρό encounter που σχηματίζεται τυχαία με τη συνήθη φράση «οκ ένα εσπρεσάκι στα όρθια και φεύγω γιατί δεν έχω πολύ χρόνο» και τυχαίνει να κάθονται δίωρα και να το γυρνάνε σε ποτό. Κατά τα άλλα χρόνος μηδέν, αλλά για ένα γρήγορο σχολιασμό δεν λένε ποτέ όχι!

Το ‘χει ξαναδείξει

Έρχεται μετά η στιγμή που καταφτάνουν στα όμορφα αυτάκια σου τα νέα, τυχαία μεν αλλά πετυχημένα δε. Ε μην μου πεις πως δεν γελάς; Έχει καταντήσει προβλέψιμη η υπόθεση του έργου. Σου χαρίζω μια αγαπημένη μου φράση «Το ‘χει ξαναδείξει!» και θα το ξαναδείξει ατελείωτες φορές. Δεν βαριούνται; Τι προσφέρεται από όλο αυτό το υποτιθέμενο «ενδιαφέρον»; Μήπως η έλλειψη αυτοεκτίμησης, αυτοαποδοχής, η συνεχής σύγκριση του εαυτού με τους άλλους, η έλλειψη επικοινωνίας με τον ερωτικό σύντροφο, η ανάγκη για συμμετοχή σε «ομάδες» με σκοπό την κοινωνικοποίηση, η ζήλια, η φιλοδοξία, η ανεπαρκής προσωπική άποψη ή διαστρέβλωσή της σύμφωνα με τις γνώμες των άλλων οδηγούν σε αυτή τον καταιγισμό ερωτήσεων και κριτικής που αφορά όλους τους γύρω τους;

Οι ομάδες ανθρώπων

Έτσι ταιριάζουν οι ομάδες ανθρώπων. Όταν κάποιος ασκεί κριτική ή σχολιάζει αρνητικά μονίμως συγκεκριμένους ανθρώπους και όποιον απλά είναι διαφορετικός από εκείνον, πως θα μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί σου; Εσύ πως θα θελήσεις να ανοιχθείς σε αυτό τον άνθρωπο; Προφανώς και δεν θα το κάνεις αν είσαι αρκετά δυνατός ώστε να μην υποκύψεις στην κατάσταση «βρέθηκα σε δύσκολη θέση». Πίστεψέ με πως η δύσκολη θέση δεν σου ανήκει. Μπορείς να πεις ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι με τρόπο αφοπλιστικό και ευγενικό. Σκοπός δεν είναι να δημιουργήσεις λεκτική σύγκρουση αλλά να απομακρυνθείς από την τοξικότητα του «ποτιστικού» ενδιαφέροντος.

Η πολυπόθητη “αυλή”

Σε μπουχτίζει όλο αυτό, είναι αποκρουστικό σε έναν άνθρωπο αυτό το στοιχείο και εσύ δεν τους θέλεις πλέον τέτοιους ανθρώπους κοντά σου. Είναι στη δική σου ευχέρεια να το σταματήσεις με τον τρόπο σου, θέτοντας τα όριά σου από την αρχή για όσους δεν τα σέβονται. Έπειτα απλά θα φύγουν από κοντά σου. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν την «αυλή» τους. Αυτή η «αυλή» τους θρέφει μια ουτοπική αυτοεικόνα, με αυτή ζουν και επικοινωνούν με όλους τους υπόλοιπους. Όταν λοιπόν δεν πιάνει χώρο σε εσένα και έπειτα από πολλές προσπάθειες απομακρύνονται γιατί «δεν τους κάνεις παρέα»! Αληθεύει ότι έχεις επιλέξει να μιλάς και να περνάς όμορφες στιγμές με εκείνους που σε αγαπάνε δίχως περιέργεια; Ναι αληθεύει!

Συγγένεια και encounter κουτσομπολιού

Πόσο μάλλον όταν εμπλέκεται η συγγένεια. Μεγάλα τα ποσοστά παρεμβατικότητας από τους οικείους σου, ίσως από τα πιο τυπικά και ανούσια όταν συμβαίνουν με αδιακρισία και έλλειψη σεβασμού. Όμως γίνονται ενοχλητικά καθώς διακρίνονται στην πλειοψηφία τους (καθώς υπάρχουν και εξαιρέσεις) από αδιάλλακτη στάση απέναντι στις επιλογές σου, στις επιθυμίες σου και γενικώς σε όποια στάση ζωής έχει κρατήσει μέχρι σήμερα. Οι ερωτήσεις πηγαίνουν και έρχονται μέχρι να καταλήξει η κουβέντα στο να πάρουν την απάντηση που επιθυμούν από το στόμα σου και έπειτα να πάνε στο encounter κουτσομπολιού, να μοιραστούν την «εμπειρία» τους μετά το τηλεφώνημα μαζί σου, να μεταφέρουν τα λόγια και το ύφος σου όπως θέλουν εκείνοι και στο τέλος να τους μείνει δυστυχώς το δικό τους προσωπικό κενό για συντροφιά!

Ένα κενό που μεγαλώνει

Αυτό το κενό που εσένα δεν σε αφορά καθόλου στο βαθμό που το βιώνουν εκείνοι. Δεν σε αφορά, διότι έχεις επενδύσει σε εσένα και στη διεύρυνσή σου ως άτομο. Έχεις ξεφύγει από τα κλισέ και τα πρέπει των άλλων. Πλέον έχεις εστιάσει σε εσένα και στα θέλω σου, σε εκείνα που σε εξελίσσουν και σε φέρνουν κοντά στον εαυτό σου, στον πολύτιμο εαυτό σου!

Το πράσινο μήλο

Για όλους εκείνους που γίνεσαι αντικείμενο συζήτησης, ίσως να υπάρχει ένα ακόμα νόημα που δυσκολεύονται να το βρουν στους ίδιους και το βλέπουν σε εσένα. Διάβασε αν θέλεις τις παρακάτω γραμμές, θα σου πω μια μικρή ιστορία.

Μια φορά και έναν καιρό τρία κόκκινα μήλα συνάντησαν τυχαία ένα πράσινο. Το κοιτούσαν με περιέργεια ενώ μιλούσαν μεταξύ τους ψιθυριστά. Το πράσινο μήλο το κατάλαβε και τους αποκρίθηκε λέγοντας χαμογελαστά «Είμαι διαφορετικός γιατί είμαι ο εαυτός μου!» Τα κόκκινα μήλα σάστισαν για λίγο όμως έμειναν να το κοιτούν από μακριά.

Με αγάπη,

Mind and Soul

Σε έναν κόσμο που…μείνε διαφορετικός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *