Η σχέση μου και όσα λέω
Σχέσεις

Η σχέση μου και όσα νιώθω να εκφράσω

Η σχέση μου και όσα λέω
Ένα μοίρασμα σκέψεων στα όμορφα νησιά μας-photocredits: Mind & Soul

 

Η σχέση δεν είναι κάτι τόσο εύκολο ή απλό. Είναι πολλά περισσότερα από ένα. Είναι μοίρασμα συναισθημάτων, εμπειριών, σκέψεων, ιδεών. Είναι μια διεύρυνση εαυτού. Θέλει χρόνο για να “στεριώσει”, χρειάζεται την παρουσία και των δυο. Μεγαλώνει όταν υπάρχει αγάπη, κατανόηση, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, υπομονή, ισορροπία γιατί βιώνεται η ασφάλεια. Μεγαλώνει εξίσου ακόμα και αν το μεγάλωμα γίνεται πιο επώδυνα στην προσπάθεια αναζήτησης των προηγούμενων. Ίσως να συμβαίνει “άτσαλα” και κάποιες στιγμές να πονά.

Τι λέγεται σε μια σχέση;

Άραγε τι λέγεται σε μια σχέση και τι όχι; Αν δεν μιλάμε για όσα νιώθουμε, υπάρχει πιθανότητα να κρύβουμε κάτι; Μήπως αν λέμε τα πάντα βομβαρδίζουμε τον σύντροφό μας με πολλή πληροφορία και δεν γνωρίζουμε αν έχει κατανοήσει όντως την ουσία των όσων έχουμε εκφράσει; Τι είναι καλύτερο από τα δυο; Σωστή ερώτηση θα απαντήσεις! Καλύτερο είναι εκείνο που σε κάνει να νιώθεις εντάξει με εσένα και όσα βιώνεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ωστόσο θα ήταν αρκετά ουσιαστικό να αναρωτηθείς, αν υπάρχει πιθανότητα με την επιλογή σου αυτή να αποφεύγεις να δεις κάποια στοιχεία που σε οδηγούν να αισθάνεσαι έτσι.

Ένα παράδειγμα

Για παράδειγμα, έχεις τσακωθεί με τα αδέρφια σου και νιώθεις έντονο θυμό. Ενώ θέλεις να φωνάξεις, να μιλήσεις σε κάποιον, να εκφραστείς γενικώς, επιλέγεις να μην το κάνεις, το ρίχνεις στην κακή ημέρα που πέρασε. Εσύ γνωρίζεις πως η αλήθεια δεν ήταν η κακή ημέρα αλλά πως ντρεπόσουν να πεις στον σύντροφό σου για αυτόν τον τσακωμό γιατί εσείς ως οικογένεια δεν φημίζεστε για τις εντάσεις αλλά για την ηρεμία σας. Επιπλέον, θα χαλούσε η εικόνα της ήρεμης οικογένειας στα μάτια του συντρόφου σου. Προτίμησες λοιπόν να το “θάψεις” μέσα σου, από το να πεις την αλήθεια και να τσαλακωθεί η φήμη της ήρεμης οικογένειας.

Μα τι πρέπει να κάνω;

Στη συνέχεια έρχεται η εύλογη ερώτηση “Μα τι είναι προτιμότερο; Να χαλάσω την ηρεμία της σχέσης μου ή την ηρεμία μέσα μου και να πορευτώ με την επιλογή μου; Μήπως δεν είναι το καλύτερο τελικά;” Πάλι θα απαντήσω, πως το καλύτερο είναι εκείνο που σε κάνει να νιώθεις εντάξει με τον εαυτό σου. Διότι αν δεν είσαι καλά εσύ με εσένα δεν θα είναι ισορροπημένη και η σχέση σου. Επιπλέον η άλλη πλευρά του νομίσματος λέει πως με τον τρόπο αυτό ίσως να μην επιτρέπεις στον άλλον να σε βρει, να σε συναντήσει αληθινά ώστε να σου μάθει πως η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται. Αν δεν εμπιστευθείς εσύ πως θα σε εμπιστευθεί ο σύντροφος σου; Αν δεν σε εμπιστευθεί ο σύντροφός σου, πόση εμπιστοσύνη έχεις στην ίδια τη σχέση που είναι το αποτέλεσμα και των δυο σας;

Η αλήθεια μου

Αχ αυτή η ασφάλεια, σημαντική που είναι για να εκτεθούμε. Μη τυχόν και παραβιάσουν τα πολύτιμα της ψυχής μας. Μη τυχόν και δεν μας φροντίσουν προστατευτικά τα κομμάτια της ζωής μας. Ποσό αληθινό είναι αυτό! Πόσο αληθινό θα ήταν αν καταφέρναμε και το εκφράζαμε; “Ξέρεις έχω την αίσθηση πως αν σου πω αυτό που νιώθω, ίσως να μην το καταλάβεις με τον τρόπο μου και δεν θέλω να πληγωθώ. Προτιμώ να το κρατήσω για μένα, μέχρις ότου νιώσω έτοιμος. Μην με κακολογήσεις.” Πόση ουσία κρύβεται πίσω από αυτή την κατάθεση ψυχής!

Ναι δεν μπορείς να μοιράζεσαι το 100% σε μια σχέση, όμως μπορείς να μοιράζεσαι πολλά. Αυτά θα σε φέρουν πιο κοντά σε εσένα, στον σύντροφό σου και στη σχέση σας. Είναι μια πρόκληση αυτή η πρόσκληση για μοίρασμα! Μπορείς να ανακαλύψεις κομμάτια του εαυτού σου και αν θέλεις να τα αποκαλύψεις στον άνθρωπό σου. Αν δεν τα έχει ήδη ανακαλύψει πρώτος! Είναι επιλογή σου τι θα επικοινωνήσεις και σε τι βαθμό. Μη νομίζεις πως η λέξη “πάντα” κρύβει τα πάντα. Ίσως να είναι και ένα εύκολο περιτύλιγμα ενός πυρήνα που μοιάζει με καρύδι. Αν το σπάσεις, θα βρεις μέσα ένα τρυφερό και εύθραυστο κομμάτι που χρειάζεται προσοχή και υπομονή μέχρι να συνηθίσει να υπάρχει δίχως το κέλυφός του.

Το επόμενο βήμα

Μπορείς να κανείς αυτό που μπορείς, αυτό που αντέχεις. Τόσο ώστε στο επόμενο τόλμημα για μοίρασμα να αισθανθείς πιο άνετα από αυτό που θυμόσουν στην αρχή για εσένα. Κάθε ένας από εμάς έχει έναν τρόπο διαφορετικό να εκφράζεται. Όταν συναντιόμαστε μπορούμε και τον μαθαίνουμε, μπορούμε και τον αναγνωρίζουμε αν δεν μας κάνει στη συνέχεια. Είναι πιο όμορφο να μοιράζεσαι αυτά που νιώθεις από το να τα αποθηκεύεις μέσα σου να σου δημιουργούν ερωτηματικά και να σε βαραίνουν.

Με αγάπη,

Mind & Soul

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.