Τα "γιατί" μου

Μάθε με πως

photo credit: blavandmaster Riverside Autumn via photopin (license)

Κοίτα τι έμαθα

Έμαθες πως η δημιουργία κατασκευάζει δημιουργήματα. Έμαθες πως το να φτιάχνεις κάτι από την αρχή θυμίζει μια γέννηση. Έμαθες πως για ότι προσπαθείς έρχεται η στιγμή που ανταμείβεσαι. Έμαθες πως για να επικοινωνήσεις με τους άλλους δημιούργησες τον δικό σου κώδικα, εκείνον που μας φέρνει πιο κοντά και μας κάνει να θέλουμε να πούμε περισσότερα και εκείνον που σε φέρνει πιο κοντά στον εαυτό σου, επιλέγοντας τους ανθρώπους που θέλεις τελικά κοντά σου.

Ο τρόπος μου

Όταν μπόρεσες να δεις τον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα, έμαθες από εσένα και από τον τρόπο που σκέφτεσαι. Δεν έμαθες τον τρόπο από κάποιο εγχειρίδιο χρήσης. Δεν είσαι ρομπότ, είσαι άνθρωπος γεμάτος νευρικές απολήξεις και συναισθήματα. Το ένα επηρεάζει το άλλο και τα δυο εσένα αλλά και τον τρόπο που υπάρχεις.

Μια ευχή να μην πονά

Υπήρξαν φορές που ευχήθηκες να σου είχαν μάθει πως έπρεπε να ένιωθες και να βίωνες τις καταστάσεις ώστε να σε ενοχλούσαν λιγότερο ή και καθόλου αν ήταν δυνατόν. Ίσως γλίτωνες από τον θυμό που συχνά ξεπηδούσε και ακόμα ξεπηδά από μέσα σου δια μέσω της φωνής σου και μεταμορφώνει την ουσία των λέξεων σου. Την κάνει αιχμηρή, σκληρή και απρόσιτη. Όμως υπάρχει μέσα σου και σε προσδιορίζει πολλές φορές. Ναι υπάρχει και αυτό!

Τα ερωτήματα

Ήθελα να ήξερα, πόσο τρυφερή είναι η ψυχή που υπάρχει κάτω από αυτό τον θυμό; Ποσό πονεμένη είναι; Την έχεις χτίσει γύρω – γύρω με ένα υλικό αδιαπέραστο, μη τυχόν και στην παραβιάσει κανείς και ακούσει την αλήθεια πίσω από τον θυμό σου. «Μάθε με να εκφράζομαι» σου ψιθυρίζει και εσύ την αγνοείς. Γιατί την αγνοείς;

Η αλήθεια μου

Ξέρεις, πίσω από έναν θυμωμένο άνθρωπο κρύβεται πάντα ένας αληθινός εαυτός. Αυτόν προστατεύεις; Πρέπει να είναι πολύ σημαντική για εσένα η αλήθεια, η δίκη σου αλήθεια. Την έχεις κρατήσει για καιρό φυλαγμένη. Είναι εύθραυστη σωστά; Τόσο που όταν υπάρχει η ευκαιρία να φανερωθεί, θυμώνεις πιο πολύ. Δεν σου έμαθε κανείς το πως, το αναζητάς. Το σπουδαιότερο είναι πως τα καταφέρνεις. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο βρίσκεις κάτι από εσένα σε όποια κατάσταση βιώσεις. Κοίτα να δεις που έφτασε η στιγμή που ότι σου δίνεται το μετατρέπεις σε δίδαγμα.

Η γέννηση

Σου μίλησα πριν για γέννηση, ναι ξαναγεννιέται κάτι μέσα σου όταν καταλαβαίνεις όσα νιώθεις. Ακόμα και ο θυμός είναι ένα από αυτά. Ακόμα και ο θυμός αλλάζει τρόπο και μορφή. Όταν γνωρίσεις τα γιατί εντός σου, τότε και μόνο τότε θα μπορέσεις να κάνεις μια νέα αρχή. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσεις να μετατρέψεις τη δημιουργικότητα που σε χαρακτηρίζει σε δημιούργημα δικό σου. Ξαναγεννιέσαι εσύ! Επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι αυθεντικός, δίχως να κρύβεις την αλήθεια σου και όσα έχεις ανάγκη να εκφράσεις.

Η ισορροπία

Δεν σταμάτησες ποτέ να προσπαθείς ακόμα και αν απογοητεύτηκες. Έμεινες να ακροβατείς μεταξύ της καλά προστατευμένης αλήθειας σου και της εικόνας σου απέναντι στους άλλους. Πάλι δεν ήξερες, το πως το έμαθες στην πορεία και συγκεκριμένα στην ακροβασία σου. Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες όλων. Πως να ισορροπήσεις εσύ αναρωτιόσουν από τη μια ενώ από την άλλη σκεφτόσουν πως γίνεται να έχεις απαιτήσεις από τους άλλους για κάτι που εσύ δεν έχεις βρει απάντηση ακόμα. Την βρήκες τη διαφορά μεταξύ αυτών, εσύ προσπαθούσες πάντα, δεν άφηνες τίποτα στην τύχη του.

Η αιτία

Παραδέχτηκες στον εαυτό σου πως αυτή ήταν μια αιτία θυμού. Δεν άφηνες τίποτα στην τύχη ενώ οι άλλοι γύρω σου περνούσαν τυχαία και δεν στάθηκαν να δουν τι τους προσφέρεται. Η αδιαφορία και η μηδαμινή εκτίμηση σε έκανε να μην ξεστομίζεις την αλήθεια. Θα σου «ρουφούσαν» την ενέργεια οι δικές τους ανισορροπίες. Μην φοβάσαι να μιλήσεις. Ακόμα και αυτό κάποια στιγμή αναρωτιόσουν πως έπρεπε να το κάνεις. Φτάνει πια, δεν βαρέθηκες; Δεν βαρέθηκες να κρύβεσαι; Που είσαι εσύ; Που πήγε ο αυθορμητισμός σου;Γιατί σε συγκρίνεις με τους άλλους; Δεν είσαι σαν τους άλλους.

Εσύ και τα δεδομένα σου

Είσαι εσύ που έψαχνες το πως και τα γιατί. Έτσι είχες μάθει να υπάρχεις για να επιβιώσεις σε αυτόν τον κόσμο. Είσαι εσύ που τώρα όσο διαβάζεις τις λέξεις αυτές, ξανασκέφτεσαι και αναθεωρείς κάποια «δεδομένα». Ίσως να καταλαβαίνεις πως εσύ ο ίδιος δεν είσαι δεδομένος. Μπορείς να έρθεις πιο κοντά στον πολύτιμο εαυτό σου, να εξελιχθείς προσωπικά, να γίνεις ένα καλύτερο «εγώ». Δείξε τον σεβασμό που σου αξίζει, όχι με «πως;» αλλά με «θα το ψάξω», «θα το σκεφτώ», «θα αναρωτηθώ», «θα προσπαθήσω» για εμένα.

Το νερό και το ποτάμι

Μην ξεχνάς πως είναι γνώριμη για σένα αυτή η διαδικασία. Το πως που ρωτούσες συνέχεια τον εαυτό σου απαντά σε όλα τα παραπάνω. Αυτό που αλλάζει είναι η διαδρομή μέχρι εκεί. Πάρε ένα μπουκάλι με νερό. Μην βιαστείς, πιες το αργά. Μην σε ανησυχήσει η ποσότητα που έχεις στο μπουκάλι, η διαδρομή έχει και ποτάμια με τρεχούμενο νερό που έρχεται από μακρυά, αν θελήσεις μπορείς να κάνεις μια στάση και να ανεφοδιαστείς! Κάπως έτσι λειτουργείς και εσύ, σαν το μπουκάλι με το νερό και το ποτάμι, βιώνεις μια ροή!

Με αγάπη,

Mind and Soul

Πάμε να διαβάσουμε και κάτι ακόμα; “Η σχέση μου και όσα νιώθω να εκφράσω”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.