Life is life

Ονομάζομαι Ευγένεια

 

 

photo credit: GLAS-8 A la orilla del rio via photopin (license)

Γεια σου! Το όνομά μου είναι Ευγένεια. Χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω, δεν είχαμε την τύχη να συναντηθούμε ποτέ. Ίσως έχεις ακούσει πολλά για εμένα. Ίσως και να με έχεις παρεξηγήσει. Τι θα έλεγες όμως να ακούσεις αρχικά για εμένα από εμένα την ίδια;

“Η Μαργαρένια”

Κατάγομαι από γένος ευγενικό! Εύλογο, πιστεύεις; Εγώ πάλι θα έλεγα πως όχι! Έμαθα πως υπάρχει η λέξη «ευγένεια»  όταν μου πρόσφεραν πρώτη φορά ένα μπουκέτο μαργαρίτες. Ναι ένα μπουκέτο μαργαρίτες! Τις μάζεψε ο αδερφός μου από τον αγρό, μια μέρα λουσμένη από τον ήλιο και το γλυκό αεράκι. Ήταν πολλές και άτσαλα κομμένες, φαινόταν πως τις είχε πιέσει να χωρέσουν στην παλάμη του ενός χεριού του. Ήταν κατάλευκες, σαν το χρώμα που είχαν τα σύννεφα του ουρανού. Ήρθε τρέχοντας να μου πει πως βρήκε λουλούδια που δεν είχα ξαναδεί και πως μάζεψε πολλά από αυτά μονάχα για εμένα.

Είναι κάτι έμφυτο

Οι παλάμες του ήταν μικρές, ίσα που χωρούσαν κάποιες μαργαρίτες για να σχηματίσουν ένα ανάλαφρο μπουκετάκι. Όμως στα μάτια τα δικά του ήταν σαν να μάζεψε όλο τον αγρό και να μου τον χάρισε μονομιάς. Σε τόση απλοχεριά, σε τόση ευαισθησία, σε τόση αγάπη, σε τόση μα τόση γλύκα πως θα μπορούσα να μην μάθω πως η λέξη «ευγένεια» υπάρχει; Υπήρξα γενναιόδωρη με τις αγκαλιές, τα ζεστά λόγια και τα ευχαριστώ στον αδερφό μου. Ήταν εκείνος που μου αποκάλυψε πως το να είσαι ευγενικός, είναι ίσως κάτι έμφυτο τελικά.

Η τύχη μου η μαργαριταρένια

Δεν κοπίασα ποτέ στο να είμαι ευγενική με τους άλλους γύρω μου, ακόμα και όταν κάποιος δεν μου το ανταπέδιδε. Μπορεί να στεναχωριόμουν αρχικά, γιατί δεν είχα μάθει να μου φέρονται έτσι αλλά όταν έμενα μόνη σκεφτόμουν εκείνη την ηλιόλουστη ημέρα. Πίστεψα πως ίσως κάποιοι να μην ήταν τόσο «τυχεροί». Μπορεί να μην τους είχαν προσφέρει ποτέ ένα ανάλαφρο, άτσαλα κομμένο, μπουκετάκι μαργαρίτες με τόσο ευγενή αγάπη. Μπορεί να μην ξέρουν πως είναι να είσαι ευγενικός και εγώ να τους φαίνομαι από άλλον πλανήτη. Ίσως να μην μπορούν να δεχτούν την «ευγένεια» γι’ αυτό πάντοτε την διώχνουν.

Σε έχω βρει και σε χάνω

Δυστυχώς όμως φεύγουν οι άνθρωποι από δίπλα σου. Κάποιες φορές υπάρχει περίπτωση να φεύγουν και οι άνθρωποι που ίσως αγαπάς περισσότερο, λόγω μια συστηματικά κακής συμπεριφοράς που έχεις κάνει κτήμα σου. Τι θα κάνεις με αυτό; Σου μιλάω εγώ η «ευγένεια» που με έχεις σπρώξει και δεν μου ζήτησες συγγνώμη, που με έβρισες γιατί ήσουν νευριασμένος με κάτι άλλο και δεν μίλησα γιατί απόρησα. Εγώ η «ευγένεια» που μου είπες να πάω να πλύνω τα πιάτα γιατί είμαι γυναίκα αλλά συνέχισα να κάνω υπομονή, που μου είπες να μην μιλάω γιατί «δεν ξέρω» μπροστά σε ξένους και με πρόσβαλες, που με έκανες να αμφιβάλλω για μένα και τους τρόπους μου τελικά.

Θέλω δικαιοσύνη

Την ευγένειά μου την καλλιέργησα, εσύ προσπάθησες να καλλιεργήσεις το έδαφος για να σπείρεις την ευγένεια ώστε να ανθίσει; Γιατί δεν προσπαθείς; Είσαι επιρροή για τα παιδιά σου, αποτελείς μέλος μιας κοινωνίας που παραδειγματίζεις με την συμπεριφορά σου. Είσαι άνθρωπος, με ανώτερες από τα υπόλοιπα πλάσματα ποιότητες (θεωρητικά) και δεν ξέρεις πως να φέρεσαι ουσιαστικά! Υπερασπίζομαι το δίκαιο και σχεδόν πάντα θα σου δίνεται η ευκαιρία να μαθαίνεις από εμένα πολλά. Έχω κάτι ξεχωριστό, γνωρίζω την αλήθεια!

Η αλήθεια είναι αυτή

Η αλήθεια είναι αυτή: Όταν είμαι ευγενική προς εσένα, είμαι ευγενική και σε εμένα την ίδια. Θα ήθελα να συναντώ περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι θα κάνουν πράξη την πρόθεσή τους να εκφράζονται ευγενικά. Πίστεψέ με, θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος αν με ακούσεις να νιώθω! Έχω κι εγώ προβλήματα αλλά έχω επίσης και υπομονή. Έχω υπομονή γιατί κάποια στιγμή ένιωσα αβοήθητη αλλά στάθηκα ξανά στο ύψος μου, εκείνο το «ευγενικό» που με έκανε να νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Σε συγχώρησα για τον τρόπο που μου φέρθηκες, δεν σου κρατάω κακία.

Θέλω βοήθεια, εκείνη την “ευγενική”

Ακόμα και αν τίποτα απ’ όσα άκουσες από εμένα δεν σου φάνηκε σημαντικό, θα ήθελα μονάχα από εσένα να ακούσεις αυτό το τόσο σημαντικό: Ασκούμε ο ένας στον άλλον την επίδραση της ζωής που ζούμε. Αν νιώσεις πως η δράση σου στερεύει, θα προτιμούσα να μην μου φερθείς με τον γνώριμο σου τρόπο αλλά να μου ζητήσεις την «ευγενική» μου βοήθεια!

Ευγένεια 🙂

Μια μικρή ιστορία για τον “κακό λύκο”!Λύκε, Λύκε είμαι εδώ!

Με αγάπη,

Mind and Soul

8 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.