Σχέσεις

Το τραπέζι μας

 

photo credit: ella.o Cilantro Lemon Grass Rice via photopin (license)

Καλή μας εβδομάδα! Δεν ξέρω πως ξεκίνησε για εσένα όμως θα ήθελα να μάθω πολύ. Όχι από περιέργεια αλλά για ένα απλό μοίρασμα εμπειριών μεταξύ μας. Η δική μου αίσθηση στο ξεκίνημα της εβδομάδας έχει κάτι από Κυριακή. Έχει να κάνει με την όρεξη, το φαγητό και την επικοινωνία κατά τη διάρκεια αυτού. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, η αίσθηση μου εστιάζει στην σημαντικότητα του μεσημεριανού φαγητού και στη συγκέντρωση γύρω από το τραπέζι, των μελών μιας οικογένειας.

Ένα “καλαμάκι” στα όρθια

Υπάρχει άραγε οικογένεια σε αυτή τη χώρα που γευματίζει με όλα τα μέλη της ταυτόχρονα και μάλιστα μεσημέρι; Πολύ φοβάμαι πως όχι. Δυστυχώς οι ρυθμοί στη ζωή του καθενός από εμάς είναι παραπάνω θα έλεγα από κουραστικοί. Αποδεικνύεται ολοένα και πιο πολύ πως το τραπέζι έχει μεταμορφωθεί σε γραφείο, σε αυτοκίνητο, σε στάση λεωφορείου, σε ταξί, σε κοντινό καφέ της γειτονιάς που εργάζεσαι, σε «ένα καλαμάκι παρακαλώ» στα όρθια φυσικά ή ακόμα και στο «Ξέχασα να φάω σήμερα!».

Πως καταλήγω να “τρώω μόνος/η μου”

Πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό που συμβαίνει; Πόσο άδικο για όλες τις οικογένειες, να μην βλέπουν ο ένας τον άλλον σε αυτό το τραπέζι που υποτίθεται αγοράστηκε για να τρώνε όλοι μαζί; Τρως κάτι πρόχειρο, κάτι να καλύψει παροδικά την πείνα που κάνει το στομάχι σου να γουργουρίζει. Ανυπομονείς να φτάσεις στο σπίτι σου ώστε να απολαύσεις το σπιτικό φαγητάκι σου, εκείνο που σε κάνει να νιώθεις πως σαν στο σπίτι σου πουθενά.

  • Περίπτωση Α’

Τρως μόνος/η σου γιατί δεν έχει σχολάσει ακόμη ο/η σύντροφός σου. Κοιτάζεις την οθόνη του κινητού σου. Μπαίνεις στις σελίδες σου στα social media και ο δείκτης του δακτύλου σου πιάνεται από το συνεχόμενο scroll στην οθόνη. Παροδικά αφήνεις το κινητό στην άκρη του τραπεζιού, σκέφτεσαι πως τρως ένα και μοναδικό φαγητό της «προκοπής» και αντί να το απολαύσεις γεμίζεις για ακόμα μια φορά το στομάχι σου. Αυτό το κινητό σε έχει απορροφήσει. Σκέφτεσαι με ενοχές, «Αν ήταν εδώ η αγάπη, θα λέγαμε και καμιά κουβέντα, τι να κάνω; Να τρώω και να κοιτάω τον τοίχο απέναντι;» Ξαναπιάνεις το κινητό. Το φαγητό τελείωσε, πέρασαν μόλις 15 λεπτά.

  • Περίπτωση Β’

Τρέχεις όλη μέρα να προλάβεις να ολοκληρώσεις τις δουλειές σου ώστε να επιστρέψεις έγκαιρα σπίτι και να φτιάξεις φαγητό για τα παιδιά και τον σύζυγο. Ξέρεις πως αυτό το φαγητό δεν είναι το αγαπημένο σου αλλά αρέσει σε όλους τους υπόλοιπους. Με αγάπη και όρεξη παρά την κούραση σου, το φτιάχνεις εξαιρετικά και είσαι έτοιμη να το σερβίρεις ώστε να το απολαύσει η οικογένεια. Η ώρα πήγε 13:30 σβήνεις το μάτι στην κουζίνα, αλλάζεις γρήγορα γιατί έχεις αργήσει. Φεύγεις τρέχοντας να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο. Ουφ, ευτυχώς έφτασες στην ώρα σου. Τα παιδιά σε ρωτούν πεινασμένα «Μαμά, πεινάωω τι φαγητό έφτιαξες;» Ένας Θεός ξέρει τι πέρασες για να μαγειρέψεις! «Μαντέψτε, το αγαπημένο σας!» Ξεφωνίζουν ένα «Ναιιιιιι» τα παιδιά και σου επιστρέφουν όλη την ενέργεια που έφυγε τις προηγούμενες ώρες. Φτάνετε, σερβίρεις και τρώνε με απόλαυση. Έλα όμως που μέχρι να φάνε, εσύ έχεις βάλει μια μπουκιά στο στόμα σου. Τα παιδιά σηκώθηκαν από το τραπέζι για να παίξουν. Έμεινες μόνη με άλλα δύο πιάτα στο τραπέζι να τρως το χλιαρό φαγητό σου. Πέρασαν μόλις 25 λεπτά.

  • Περίπτωση Γ’

Είσαι στη δουλειά, έχεις φάει κάτι γρήγορο. Ο σύζυγος έχει επιστρέψει νωρίτερα από την δουλειά. Προκειμένου να σε ξεκουράσει μαγείρεψε εκείνος. «Αχ υπέροχα» λες «Μαγειρεύει τόσο ωραία!». Όμως υπάρχει και αλλά. Κρίνεται απαραίτητο να μείνεις παραπάνω στη δουλειά. Του τηλεφωνείς και του ανακοινώνεις πως θα φύγεις λίγο πιο αργά. Ήθελε να σε περιμένει για να γευματίσετε μαζί αλλά ο ήχος της πείνας δεν του το επιτρέπει. Παρόλα αυτά σε ρώτησε αν θα σε ενοχλούσε και του απάντησες «Σαφώς πως όχι». Η ώρα πέρασε, επέστρεψες στο σπίτι σας. Σε περίμενε ζεστό φαγητό. Υπάρχει μια διαφορά στην περίπτωση αυτή. Στο τραπέζι δεν κάθισες μόνη, είχες παρέα τον σύντροφό σου. Ανταλλάξατε τα νέα σας ενώ τα κινητά σας ήταν αλλού. Πέρασαν τα λεπτά και ούτε τα υπολόγισες!

  • Περίπτωση Δ’

Έχεις άδεια από την δουλειά. Το πρωί πήγες εσύ τα παιδιά στο σχολείο. Επέστρεψες ενώ είχες προμηθευτεί τα απαραίτητα της εβδομάδας από το σούπερ μάρκετ. Μαγείρεψες ένα νοστιμότατο γεύμα. Επέλεξες να μην «τσιμπήσεις» κάτι καθώς ήθελες να έχεις όρεξη για αργότερα που θα μαζευτείτε όλοι στο σπίτι. Πρωτοφανές σκέφτεσαι, δεν συμβαίνει και τόσο συχνά αλλά να που μπορεί να πετύχει κάποιες φορές. Τα κατάφερες! Εσύ και τα παιδιά περιμένετε τον μπαμπά της οικογένειας. Κοιτάς το ρολόι, πεινάτε κιόλας. Μετά από λίγα λεπτά ακούς την πόρτα. Λες από μέσα σου «Ήρθε την κατάλληλη στιγμή, φεύγω να ετοιμάσω άμεσα…Θεέ μου ευχαριστώ! Θα έπεφτα κάτω από την πείνα». Τρώτε όλοι μαζί! Πέρασαν τα λεπτά τόσο γρήγορα.

  • Περίπτωση Ε’

Είστε και οι δύο έξω όλη την ημέρα. Δεν έχετε τίποτα στο σπίτι για να μαγειρέψετε γιατί δεν προλάβατε να πάτε στο super market. Ο ένας τηλεφωνεί στον άλλον λέγοντας πως πεινάει και πως θα ήθελε να γευματίζατε μαζί, αλλά ότι και να μαγειρεύατε εκτός από μακαρόνια δεν θα γινόταν άμεσα. Το πήρατε απόφαση ή θα παραγγείλετε ή θα βγείτε έξω για ένα βραδινό. Τελικά, πηγαίνετε σπίτι και παραγγέλνετε. Τρώτε μαζί τόσο γρήγορα που ούτε μιλιά δεν βγάλατε. Παρόλα αυτά φάγατε μαζί. Ο χρόνος ήταν τόσο σύντομος για αυτή την απόλαυση.

Δεν ζητάω πολλά

Σε κάθε περίπτωση όποιος κατάφερε και είχε και έναν άλλο άνθρωπο της οικογένειας μαζί, ήταν πολύ τυχερός. Μετά από μια κουραστική ημέρα, γεμάτη απαιτήσεις δεν νομίζω πως θέλεις και πολλά. Ένα καλό φαγητό, μια συντροφιά να μοιραστείς τα νέα της ημέρας σου, ένα ζεστό μπάνιο να χαλαρώσει η ένταση στο σώμα σου και έναν ήρεμο ύπνο. Αυτό είναι όλο. Όλοι κάποιες φορές έχουμε την ανάγκη να μείνουμε μόνοι. Όμως ποιος θέλει να είναι πάντοτε μόνος;

Τα μετρημένα τα ΣΚ.

Ίσως οι ημέρες που συγκεντρώνεται μια οικογένεια γύρω από το τραπέζι να είναι μετρημένες, όπως τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο όταν κάτι συμβαίνει τόσο αραιά, μοιάζει να το απολαμβάνεις περισσότερο όταν προκύπτει. Ναι μπορεί ο έφηβος γιος σου να βαριέται που δεν είναι με τους φίλους του το Σάββατο το απόγευμα αλλά πίστεψέ με δεν περνάει πάντα τόσο αδιάφορα στη σκέψη του. Ίσως να κουράζεσαι που ακούς τα ίδια και τα ίδια από την αδερφή σου κάθε φορά που θα βγείτε όλοι μαζί οικογενειακώς αλλά όταν δεν βγαίνετε μαζί, σου κακοφαίνεται.

Το τραπέζι

Το τραπέζι είναι ένα στοιχείο του σπιτιού που σε φέρνει πιο κοντά με τον άλλον. Πολλές φορές τόσο κοντά που φτάνεις σε σημείο τσακωμού. Όμως για να τσακωθείς κάθισες στο τραπέζι και μπήκες στη διαδικασία να επικοινωνήσεις. Ναι εντάξει, δεν είχε μεγάλη επιτυχία ο διάλογος. Τσαντίστηκες που άφησες στη μέση και το γιουβετσάκι αλλά βγήκαν από μέσα σου αυτά που κρατούσες. Μην το φοβάσαι το τραπέζι. Μην φοβάσαι να συνδεθείς με τους ανθρώπους που έχεις κοντά σου. Το φαγητό είναι μια αφορμή για εκείνους που δεν μπορούν να πουν πολλά και μια ευκαιρία για εκείνους που μπορούν να πουν περισσότερα. Είναι μια πρόσκληση να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε. Γι’ αυτό άλλωστε παρατηρούμε σε πολλά γεύματα να υπάρχουν διαπληκτισμοί. Οι αισθήσεις αφοσιώνονται στο γεύμα και όσα λέγονται μπορεί να μοιάζουν κάτι παραπάνω από “νόστιμα”.

Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστείς ένα πιάτο φαγητό με την οικογένεια ή τους φίλους σου, θυμήσου όσα διάβασες παραπάνω.

Καλή απόλαυση!

Με αγάπη,

Mind and Soul

Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις!Διάβασε τις προσφορές μεταξύ ανθρώπινων συναισθημάτων.Κατά πόσο συμφωνείς;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.